Viiden polven vedet - osa 19: ”Rehellisyys kantaa.”

Yläasteelle Onni meni toppakengissä. Liikuntatuntia varten sängynlaidalle laskostetut verkkarit jäivät kotiin, ja Onni joutui vetämään voimistelut pitkissä kalsareissa. Onni karkasi läheiseen metsään ja piilotteli siellä pimeäntuloon saakka. Suunnitteli selviävänsä viikon mustikoilla.

Maanantai-iltapäivisin matematiikan opettajan valkoinen silkkikauluspaita oli napeista puoleen matkaan auki ja huulet purppuranpunaiset. Onni laski prosentteja, milloin seuraava nappi napsahtaisi itsestään auki. Onni rakasti niin paljon kuin 15-vuotias vain jaksaa keskittyä.

Tultiin Ainon kanssa yhtä matkaa teini-ikään. Kelattiin lyijykynällä nauhaa sekalaiseen C-kasettiin ja juotiin auringossa lämmennyttä Friscoa lasipullosta. Tansseihin tehtiin lähtöä pihapiirissä toista tuntia.

Paluumatkalla kirosanat ja humala katosivat kotitalon kynnyksellä. Äiti odotti yöpaitaisillaan porstuassa. Palaute tuli välittömästi, samoin puolustuspuhe. ”Sä et äiti tiedä, mitä susta kylillä puhutaan”, oli paras mitä Onnilta irtosi. Katsottiin silmiin, vaikka itketti ja nauratti.

Äiti leipoi lauantaisin korvapuusteja. Isä käski olemaan aina rehellinen, se kun kantaa pitkälle. Onni myönsi polttaneensa tupakkaa. Rehellisyys kantoi aina selkäsaunaan asti.

Onni löysi isän vaatekaapista aikuisten elokuvan ja myi markalla pääsylippuja. Kaverit istuivat olohuoneen lattialla rivissä jalat ja kädet ristissä. Onni katseli kiimaista seurakuntaa huvittuneena ja otti tavoitteeksi elämänsä ensimmäisen miljoonan.

Yläasteen viimeisellä viikolla kasvoi ensimmäinen rintakarva. Sille annettiin nimeksi Tauno. Kun flanellipaidan kolme ylintä nappia jätti auki, sai Taunolla kulmakioskista tupakkaa itselle ja kavereille kahden kessun provisiolla.

”Naamasta näkee, että naisissa on käyty”, isä sanoi, kun Onni poti kiljulla kiskotun kännin aiheuttamia vatsanväänteitä. Potkittiin pojissa renkaita kylänraitilla ja kirjoitettiin kädet lanteilla valkoiseen lumeen keltainen teksti: ”Pieni, mutta pirun pippurinen.”

Rippileirillä Onni pieraisi nuotiotuleen. Perse paloi, mutta ensi kertaa joku nauroi niin kuin vitsikkäälle nauretaan. Onni suuteli Abi-risteilyllä toissavuoden tangokuningatarta. Kukaan ei uskonut silloin, eikä vielä tänäkään päivänä. Paitsi Aino, joka teki bänät ja lähti opiskelemaan.

* * * * *

Lue kaikki Viiden polven vedet täällä.

* * * * *