Viiden polven vedet - osa 8: ”Kapina on ohi.”

Kalakanta kävi vähiin. Magnus muutti kaupunkiin opiskelemaan kaupankäyntiä. Isä väsyi pihakeinuun ja jätti puisen soutuveneen, työnsä ja tiluksensa perinnöksi.

Magnus tiesi, ettei vene merkitse kenellekään muulle samaa kuin hänelle, ja muutti takaisin saareen. Erik oli jäänyt vanhaksi pojaksi. Kalasteltiin ja myytiin vähät savustetut kalat mökkiläisille ja veneilijöille.

Anna oli mökkiläisiä. Anna hiihti talvisella jäällä vastaan. Asuttiin seuraavan vuoden yli saaressa. Toisena kesänä omat perunat menivät pieleen ja viimeinen sika syötiin jouluna.

Seuraavana kesänä satoi jatkuvasti. Pakattiin imuri pahvilaatikkoon. Muuttokuorman ollessa jo vesillä, Magnus poikkesi vielä kerran rantaan. Kulautti rantakivikkoon kätketystä piilopullosta pitkän huikan ja piirsi sormella ilmaan suntin raosta pilkottavan horisontin. Väisti sormellaan leikiten tutut kivet, karikot ja matalat. Kaislikko taipui kevyessä tuulessa niin kovin, että kävi sääliksi. Ajopuu nosti päänsä pinnalle vain kurkistaakseen kesäillan aurinkoa.

Magnus repi saapasrapikkaan jalastaan ja sylki kerran kumpaankin. ”Onni se on oikean miehen ainoa aseveli”, Magnus kuiskasi Annalle ja suuteli tätä poskelle. Matkalla tehtiin kunniaa itsepäiselle pookille ja tehtävänsä täyttäneille kummeleille.

Vuokrattiin kaksio kaupungista ja Magnus meni satamaan. ”Paikalle kun tulet, niin palkka juoksee”, sanoi kymppi. Piirreltiin paksulla mustalla tussilla paperirulliin rivouksia ja juotiin konehallissa kaljaa. Magnus pursotti partavaahtoa kympin käteen ja kutitti työhansikkaalla nenänvarresta. Magnus sammui sataman portille.

Aamulla kun herättiin, oli hallussa asuntolaina ja pitkät kalsarit. Kapina oli ohi. Käytiin jouluaattona synnytysosastolla pyöräyttämässä poika maailmaan.

Pidettiin kaksi kesää saaren tupaa mökkinä. Myytiin mökki tehtaan herralle. Puinen soutuvene jäi rantaan, herra vaati sen kaupanpäällisinä. Anna lupasi, kun herra sitä kerran vaati. Magnus kehotti herraa poraamaan veneen pohjaan hapenottoreikiä ja kaatamaan tankkiin sokeria tasaisemman käynnin takaamiseksi.

Magnus vaelteli sataman ruokalassa ja pelasi yksikseen pasianssia. Anna kävi päiväsaikaan vieraissa. Magnus kaipasi takaisin saareen, mutta ei suostunut sanomaan sitä ääneen. Katseltiin krapulassa Saariston lapsia. Siitä tuli lämmin olo.

* * * * *

Lue kaikki Viiden polven vedet täällä.

* * * * *