Viiden polven vedet - osa 5: ”Maailman melut.”

Wesdmanin isäntä poltteli piippua keinutuolissaan. Katseli kehdon samaan tahtiin heijaavaa keinuntaa ja kertoi pojalle, kuinka lokit nousevat rantaan iltahämärällä, laittavat kengät jalkaansa, kietovat kätensä toistensa lanteille ja katselevat auringonnousua aina unentuloon asti.

Aamukasteen aikaan ne sitten riisuvat kenkänsä rantamatalassa ja palaavat taivaalle tarkkailemaan. Joka päivä ja jokaikinen yö.

Tuli kesä ja tuli toinenkin. Poika sukelsi laiturin alle piiloon ja oli jäädä ahventen aterimille. Poika kiipesi puuhun ja putosi mahalleen. Matilda kielsi kiipeämästä toistamiseen. Isäntä antoi kiivetä. Piti sitä osana kasvatusperiaatteita. Tiesi, että poikien oli pudottava ainakin kolmesti, jotta oppisivat.

Wesdmanin isäntä puhui harvoin, mutta kun puhui, puhui paljon. Pienessä perjantaimyötäisessä taputti uutta perämoottoriaan ja poika kuunteli, kuten aina. ”Vähän voit jättää elämäsi pantiksi, mutta hyvässä moottorissa on enempi kuin vähän”, isäntä sanoi ja poika nyökkäsi, kuten aina.

Aamuisin Wesdmanin isäntä tuijotti kotosaaren nokassa merellä liikkuvia purjeita ja totesi hiljaa itsekseen: ”Tänne eivät maailman melut kanna.” Mutta väliin tuli sota ja maailman melut kantoi.

Wesdmanin isäntää ei kutsuhuuto tavoittanut. Asemaksi jäi pitää pirtukauppaa lahdenpohjukassa, jollain ne olivat ne kotiin jääneet, omaa vuoroaan vartoavat pidettävä järjissään.

Poika oli etevä onkimies, verkkoja se vältti kunnes oppi ottamaan sen elantona. Oli kesä vuoden ympäri. Matilda lähti viikoksi mantereelle äitiään hautaamaan. Isännälle annettiin vastuu pitää aikamieheksi ehtinyt poika ruuissa.

Isäntä kantoi korillisen perunaviinaa venesuuliin. Oltiin viikonpäivät juovuksissa ja sanoitettiin Tapio Rautavaarat uusiksi. Lauantaina oli viinat loppu ja pelättiin maailmaa suulin ulkopuolella. Tuli ensi kertaa nälkä.

Lähdettiin miehissä kalaan. Puhuttiin kaksi päivää hauenperkuusta ja säästä. Kotimökille käveltäessä kummallakin oli olo, että on kerrankin puhuttu oikein kunnolla ja pelkkää asiaa.

* * * * *

Lue kaikki Viiden polven vedet täällä.

* * * * *