Viiden polven vedet - osa 22: ”Kohopainetut kultareunukset”

Onni vaihtoi nimensä Myrskyluodosta takaisin Wesdmaniksi. Se näytti paremmalta kohopainetussa käyntikortissa. Seuraavana päivänä osakkeet upposivat, kaikki. Myytiin altaat, tynnyrit ja Volvo. Kultainen noutaja päästettiin takaisin luontoon.

Onni yritti, ja heräsi öisin töistä. Aino käänsi postit toimistolle ja käski keittää omat puurot ja potut. Onni hymyili. Luuli, että toinen oli huolissaan.

Oltiin puoli vuotta erossa, palattiin yhteen ja yritettiin pelkästä rakkaudesta. Rakasteltiin joka ilta lasten nukkumaanmenon jälkeen. Aino tuli kaksi viikkoa kaikessa vastaan ja antoi laittaa sängyn päätyyn julisteen Timo Jutilasta nostamassa poikaa Globenissa.

Oltiin tasavertaisia – toimeentulossa, tiskivuoroissa ja tilankäytössä. Aino löi seinälle ”Jutin” viereen sisustustarran. Se oli ranskaa. Siinä luki: ”Meri on sinun isäsi ja äitisi.” Isä kuoli samana iltana veneen lauteille kuivalle maalle. Onni tuijotti hautajaisvieraiden kenkiä narikassa. Pappi lauloi ”Ystävä sä lapsien” kuin tekisi itsekin kuolemaa.

Tyttäret muuttivat sisämaahan, kahden järven välisen kosken rannalle. Onni sanoi, ettei makea ole oikeaa vettä, mutta päästi tyttäret matkaan, niin kuin vanhemmat aina kuitenkin lopulta tekevät.

Isästä Onnille jäi käteen vene ja kultakello, joka oli vuosia matkannut suvun miehissä. Onnille tyyni oli hyvä. Se toi mieleen isoisoisän pihakeinussa.

Onni muisti, miten isä kertoi aaltojen syntyvän. Painat poika sormen veden tyyneen peiliin. Sen muodostama pieni värinä kasvaa jossakin kauempana aalloksi ja vielä kauempana suureksi hyökyaalloksi. Siitä syystä tyyntä pintaa ei saa koskaan rikkoa turhan takia. Onni syytti itseään Tapaninpäivän tsunamista.

Onni osti pienen kapteeninhatun poikaa odottamaan. Onni osti ongen ja lähti kalaan. Se kuulosti Onnin omassakin päässä lastenlorulta. Onni teki siitä tavan. Aino käski valita jommankumman – hänet tai ahvenet.

Onni mietti ja tiesi, että jossain vaiheessa saattaisi tulla Ainoa ikävä, ja lähti kalaan. Kotiin tullessa oli vain puolet lusikoista laatikossa. Aino viestitti perään, ettei halunnut venettä, lehden vuosikerran piti riittää. Onni kuuli jälkeenpäin, että Aino oli nainut kalastajan.

* * * * *

Lue kaikki Viiden polven vedet täällä.

* * * * *