Viiden polven vedet - osa 21: ”Enemmän kuin muilla.”

Aino pyysi syntymäpäivälahjaksi yhtä tiettyä päivämäärää ja kahta tiettyä sanaa. Onni jätti aamulla töihin lähtiessään keittiön pöydälle lapun, jossa luki ”7.5.1995 - Never forget”. Kotiin tullessa oli kihlasormus paperin päällä ja sen sisältä paistoi numero 99.

Onni lähti Ainon perään. Tajusi, että kyllä tuollaisen naisen kanssa kelpaa olla hiljaa kaksin. Vieraan kanssa se tuntuu kuitenkin aina niin kummalliselta.

Syntyi Oona. Oonalla oli koliikki. Onni oppi pelkäämään tyttäriensä teini-ikää aivan liian aikaisin. Onni osti pesäpallomailan, kaiversi siihen tekstin ”Kenest poikii sää oles?” ja asensi sen ulko-oven yläpuolelle käden ulottuville.

Onnille hetken onni oli sunnuntaiaamu, silmälasit 1000 palan palapelilaatikon päällä ja Ainon hymy Muumi-yöpaidassa lukuvalon lämmössä. Onni maalasi pinnasänkyä kolmatta kertaa sinisestä pinkiksi ja oppi palmikoimaan tyttäriensä tukat kertaheitolla. Tiesi, ettei kaupungista löydy kovempaa palmikoijaa. Paitsi akat, silloin kun ne tekivät saunan jälkeen latvuksistaan lyhteen.

Onni piti tyttöjensä käsistä kiinni kaupungilla, niitä teki mieli suojella – kääriä kuplamuoviin ja kantaa kultatuolissa. Onni saatteli ensimmäisen vuoden molemmat tytöt kouluun ja itki kävellessään takaisin kotiin. Ainolle sanoi aina tuulen tuivertaneen ikävästi silmille.

Juuri ennen nukahtamista Onni keksi jotain applikaatiosta isompaa. Keksi kännykkään partakoneen. Business-mallissa oli kaksi terää ja karvankerääjä. Neuvotteluissa toisella puolella pöytää istui kaksi pitkätukkaista hupparihahmoa pipot syvällä silmällä.

Onni uskoi omaansa, mutta huppupäät halusivat pelejä, joissa kerätään banaaneja. Monikansallinen partakonebrändi tarjosi ideasta ison summan ja hautasi sen syvälle maan uumeniin.

Onni teki rahaa, jotka sijoitti osakkeisiin, joilla teki lisää rahaa. Ja kun rahaa oli tarpeeksi, ei ollut väliä paljonko sitä oli, kunhan oli enemmän kuin muilla, tai paljonko sitä tuli, kunhan se oli kaikilta muilta pois.

Onni osti viimeistä huutoa olevan valkoisen Volvon, kultaisen noutajan ja Vene-lehden vuosikerran. Ihailtiin postilaatikkoriviä hienostoalueella ja mietittiin, mikä ostoksista ei kuulu joukkoon. Rakennutettiin pihalle alueen isoin uima-allas ja ajettiin kaksi kylpytynnyriä samaan valokuvaan.

Siinä sitä oli vettä yhdelle pihamaalle. Ja onhan se niin, että mitä isompi televisio, sitä enemmän elämää talossa.

* * * * *

Lue kaikki Viiden polven vedet täällä.

* * * * *