Viiden polven vedet - osa 18: ”Aatteen miehiä."

Muutettiin Onnille uuteen ja isälle tuttuun kylään. Siellä tuuli tauotta. Merivesi tuli tuulenselällä toisinaan keskustaan asti. Se ei ollut kauas, mutta maistui suolaiselta.

Ala-asteella Onni kävi luokkaretkivierailulla eduskunnan kyselytunnilla. Onni kysyi saliin saavuttaessa kovaan ääneen kesken istunnon, että missäs täällä miehet istuvat, kun vain herroille on tuolit. Opettaja lähetti linja-autoon häpeämään.

Pääaulassa punaiseen kravattiin pukeutunut harmaa hahmo tarjosi kiertoajelun talossa. Kehui nuoren miehen aatteen alkua ja antoi muistoksi pinssin. Siinä oli sirppi ja vasara.

Kotona Onni tussasi kettureppuun iskulauseita. Piirsi ison A:n ja sen ympärille ympyrän. Onni kutsuttiin seuraavana päivänä ensimmäisiin kotihippoihin. Naamiaisiin ei kukaan muu ollut pukeutunut. Onni pesi merirosvon maaleja kasvoilta vessassa. Ruutuhousuista ja röyhelöpaidasta ei päässyt eroon olematta alasti.

Onni istui illan sohvannurkassa ja pukeutui vasta puolivälissä kotimatkaa. Onni yritti juosta niin lujaa etteivät lumihiutaleet ehtisi laskeutua olkapäille. Onni hyräili mielessään Mambaa. Se toi mieleen isän vanhat valokuvat.

Koulussa Onni santsasi vain kalapuikkoja ja joi samasta lasista maitoa ja vettä perään. Muut pitivät hulluna. Onni joutui luokassa aina sen pahanhajuisen pojan viereen. Opettaja luuli heitä kavereiksi.

Isä tuli todistusten jakoon hoippuvin askelin ja maa jalkojen alla kummasti kallellaan. Se sai muut nauramaan. Onni kertoi isän olevan vanha merimies. Onni itki vessassa. Joku oli aiemmin käynyt isommalla hädällä ja oven taakse oli jo muodostunut jonoa.

Aino muutti samaan pihapiiriin. Maattiin ruohikolla ja yritettiin keksiä pilvistä kuvioita. Aino antoi koskea polvea. Se oli kylmä ja kuuma samanaikaisesti. Onni rakasti niin kovasti kuin vain 8-vuotias voi rakastaa – ja Aino, no Aino halusi permanentin.

Isot pojat tulivat pihaan ja laittoivat arvuuttelemaan, missä mopossa sijaitsee kampiakselin kattovalo. Onni ei keksinyt, mutta vuosia myöhemmin se sai lukemaan insinööriksi.

* * * * *

Lue kaikki Viiden polven vedet täällä.

* * * * *