Tytöt tekee mitä tytöt tahtoo - Kansainvälinen tyttöjen päivä

Pojat on poikia – ja tytöt tekee niitä lisää. Ensin naurahdin. Eilen kuulemaani kommenttia ei sanottu halventavaan, ei väheksyvään sävyyn, mutta sen syvempi merkitys jäi pyörimään pitkäksi aikaa mieleen.

Tulin pohtineeksi sitä, kuinka hienosti tasa-arvo on nostanut viimeisinä vuosikymmeninä päätään. Vielä on kuitenkin pitkä matka siihen maaliin, jossa lähtöviiva on kaikkialla kaikilla sama. Kahden tytön ja yhden pojan isänä tiedän, ettei kummankaan sukupuolen väheksymiselle ole minkäänlaisia perusteita. Ei fyysisiä, ei henkisiä.

Kuultuani tuon lausahduksen, kirjasin sen aiheuttamia ajatuksia ylös. Tulevana perjantaina 11.10. vietetään Kansainvälistä tyttöjen päivää. Esimerkiksi Plan International Suomi haluaa kasvattaa tietoisuutta ilmastonmuutoksesta, joka vaikuttaa erityisesti kehittyvissä maissa asuviin tyttöihin.

Henkilökohtaisesti julkaisen perjantaina aiheeseen liittyvän Arjen pienet -tekstin. Haluaisin kyseiseen sisältöön juuri sinun apuasi, jotta saamme poljettua maanrakoon mahdollisimman monipuolisen kattauksen aikansa eläneitä tyttöihin kohdistuneita stereotypioita.

Olen kuullut elämäni aikana ne lausahdukset, joiden mukaan pojat eivät itke, eivätkä pojat tanssi. Tiedän myös runsaan määrän vastaavia ontuvia otsikoita, jotka kohdistuvat tyttöihin. En ole luonnollisestikaan ollut itse vastaanottamassa niitä.

Haluaisin mahdollisimman laajan ja realistisen kattauksen, joten kerro Facebook-sivuillani, minkälaisiin strereotyyppisiin luonnehdintoihin sinä olet törmännyt tai kuullut sivusta. Pyrin käyttämään niistä mahdollisimman monta perjantain tekstissäni.

Kiitos jo etukäteen!