Tartu tekstiin - Read Hour tänään klo 19.00

Tänä päivänä peräti joka kymmenes nuori valmistuu peruskoulusta ilman riittävää lukutaitoa. Heidän tarinansa on vaarassa jäädä kesken. Yhdessä voimme pitää huolta, että näin ei käy. Kyse on ennen kaikkea esimerkin näyttämisestä.

On totta, että lukemalla ei pelasteta maailmaa. Toisin kuin usein väitetään, lukemalla ei opi edes kirjoittamaan. Vai oppiiko kukaan ajamaan autoa katsomalla liikkuvia autoja, maalaamaan tuijottamalla tauluja?

Lukeminen kuitenkin kehittää muun muassa sanavarastoa ja mielikuvitusta, kykyä itsenäiseen ja monikantaiseen ajatteluun. Se lisää empatiakykyä ja laskee stressiä. Vie uusiin maailmoihin ja uusien asioiden äärelle. Tarjoaa siis kaikkea sellaista, mikä jää helposti arjessa toissijaisena taka-alalle.

Tänään YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä suomalaiset haastetaan Lasten ja nuorten säätiön toimesta lukuhetkeen. Klo 19.00 alkava Read Hour on tunti, jolloin koko Suomi pysähtyy lukemaan.

Henkilökohtaisesti vedin jo villasukat jalkaan ja keitin ison kupin kuumaa mustaa asvalttia. Ajattelin lukea jälleen kerran jonkin omista suosikeistani. Jaloissa pyörivät Ray Lorigan ”Kameleontti” (Like), Raj Kamal Jha'n ”Sininen päiväpeite” (Like) ja Aki Ollikaisen ”Nälkävuosi” (Siltala).

Jokaisessa näissä teoksessa on puristettu alle 200 sivuun käsittämättömän kaunista kerrontaa ja vetäviä virkkeitä, jotka eivät aina päästä lukijaa helpolla, mutta tarjoavat jokaisella lukukerralla jotain uutta ajateltavaa.

Pysähdy, ota aikaa itsellesi ja lue. Ja jos sinulla ei ole kirjaa käsien ulottuvilla tai paperisivujen kääntely ei tunnu näin sähköisenä aikana enää luontevalta, allekirjoittanut tarjoaa Read Houriin seuraavat säkeet:

39 tähän mennessä julkaistua Arjen pientä voit lukea täältä ja 12 ensimmäistä osaa Viiden polvet vedet -sarjasta täällä.