Matkalla kohti omaa tekstikokoelmaa

Kuva: Elmeri Elo

Kuten aiemmin kerroin, olen osallistunut elämäni aikana kahdesti kirjoituskilpailuun. Toinen näistä tapahtui aika tarkkaan tasan kymmenen vuotta sitten.

Alkuvuodesta 2012 tuli internetin ihmeellisessä maailmassa vastaan Gummeruksen ja Nuoren Voiman Liiton järjestämä Suuri runokilpailu. Päätin kaivaa pöytälaatikossa lyhimmän aikaa lojuneet tekstit ja koostaa niistä mahdollisimman ehjän kokonaisuuden.

Marraskuun alussa postilaatikkoon kolahti kuori, jonka päällä oli kyseisen kustantamon leima. Kuoresta paljastui kirje, joka kertoi tekstieni selviytyneen 925 nimimerkin joukosta siihen 49 kirjoittajan joukkoon, josta tuomaristo valitsi antologiaan 13 kirjoittajaa.

Tekstini selviytyivät semifinaaliin, mutta ei julkaistavien joukkoon. Elämä on opettanut, että jos et voita, häviät. Näin totesin, kunnes tajusin prosentuaalisen sijoitukseni, jonka mukaan tekstini ylsivät parhaaseen 5,3 prosenttiin.

Kehystin kirjeen työhuoneen seinälle tuomaan ehkä kipinää, ehkä muistuttamaan siitä, että olen joskus ollut ainakin lupaava. Päätin kerätä lisää elämänkokemusta ja kehittää kirjoittamistani – löytää lisää sanottavaa ja äänen, joka olisi omani.

Kuva: Elmeri Elo

Vei muutaman vuoden ennen kuin löysin oman ääneni. Rehellisesti sanottuna, asiaa yhtään kaunistelematta löysin sen Kreetan Rethymnonissa uima-altaan reunalla aurinkotuolissa seitsemän päivän ryyppyputken kolmantena päivänä.

Tuosta hetkestä lähtien olen kirjoittanut, editoinut ja kirjoittanut uudelleen – viisi kantaesityksensä saanutta näytelmää, satoja artikkeleita ja vähintään yhtä paljon uusia runoja. Myönnettäköön, että hyvin harva asia on ajanut sanojen edelle.

Nyt kymmenisen vuotta myöhemmin kasassa on pitkä pino sitä itseään, josta on muodostumassa ainakin yksi ehjä kokonaisuus. Kutsuttakoon sitä kokoelmaksi, vaikka se ei vielä olekaan kansien välissä.

Jo pienestä pitäen on opetettu, ettei kukaan tule kotoa hakemaan, joten totta kai toimitan tekstit niille sopiviin osoitteisiin. Mutta jos nyt satut tietämään jonkin jotain uutta kaipaavan kustantamon, niin laita ihmeessä tietoa tulemaan tähän suuntaan.

Kyseisen projektin etenemistä voit seurata ottamalla Instagram-tilini seurantaan tästä.