Hatut päähän, Elvis elää!


Hei Facebook, mitä jos unohdin eilen määräajan? Tai jos kopioin ja liitän vasta tänään, niin tuleeko se vasta huomenna? Tuleeko se myös ensi maanantaina huomenna? Aivan kuten se on tullut tasaisin väliajoin jo muutaman vuoden ajan.

Jos tosiaan kaikki mitä olen koskaan kirjoittanut tulee julkiseksi, niin on siinä luettavaa ja hieman hävettävääkin. Väitän, että se ala-asteen äidinkielen tunnilla ruutuvihkoon raapustettu 13 sivun tarina tyllihameisesta tytöstä ei ole kovin laadukasta luettavaa, saati seitsemännen luokan 24 sivun sepustus, jossa käytin kaikkia luokkatovereitani päähenkilöinä.

Pahinta lienee kuitenkin hieman aikuisviihdesävytteinen novelli, jonka naputtelin armeijassa alokasaikana tupakaverini puolesta hänen saatuaan rangaistukseksi kyseisen 800 sanan kirjoitelman, ja josta kuittasin kaverilta kivasti 100 Suomen markkaa suoraan lapaseen, ja jotka tuhlasin viimeistä penniä myöten vielä samana iltana pidennetyllä iltavapaalla Kankaanpään Kantrin baaritiskillä.

Luettiinpa kyseinen kertomus keskusradiossa seuraavana iltana vahvuuslaskennan aikana, joten tähän väliin lyhyet terveiset Puolustusministeriöön: Julkisesti esitetty, mutta tekijänoikeuskorvaukset edelleen saamatta.

Väittävät, että yksinkertainen kopiointi ja liittäminen ei maksa mitään, mutta maksaa se. Aikaa, jota muutenkin tuhlaamme ihan tarpeeksi älypuhelimen näyttöä näpytellen. Siinä tämä syötteen täyttämä turhanpäiväinen hyökyaalto on oikeassa, että on parempi toimia kuin olla pahoillaan myöhemmin. Joten jätä kopioimatta, tee sen sijaan jotain hyödyllistä. Juttele vaikka perheesi kanssa, katso VHS:ltä vuoden -95 finaali tai kuori kolpakollinen perunoita.

Kansainväliset TV Uutiset voivat puolestani puhua Facebookin tietosuojakäytännön muutoksesta ihan niin paljon kuin haluavat. On ihan sama annanko Facebookille tai Facebookiin liittyville yhteisöille oikeutta käyttää kuvia, tietoja tai viestejä sekä aikaisemmin että tulevaisuudessa. Ne tekevät sen jos haluavat. Voin huutaa silloin tyynyyn ihan niin paljon kuin haluan, mutta tuskin kukaan kuulee.

Kaiken kamalan lisäksi tuputtavat minulle kohdennettuja mainoksiakin ihan niin paljon kuin haluavat. Mikään ei ole ilmaista, ei edes sosiaalinen media. Jos haluan käyttää tätä kanavaa, on syötteeseeni ponnahtavat kohdennetut mainokset mielestäni halpa hinta. Ostopäätöksen teen loppujen lopuksi minä. Se, että aikuinen ihminen tuhlaa rahansa mainonnan mukaan, ei ole Facebookin eikä mainostajan vika. Siitä ei voi syyttää edes yhteiskuntaa, ei valtion rautateitä eikä Juha Sipilää.

Kyseisen ilmoituksen avulla voimme siis ilmoittaa Facebookille, että profiiliemme ja/tai niiden sisällön perusteella on ehdottomasti kiellettyä paljastaa, kopioida, levittää tai ryhtyä mihinkään muuhun toimintaan. Mitähän sellaisia sisältöjä me luomme, jotka Facebook haluaisi omia ja levittää? Minkälaisia salaisuuksia meillä tuikitavallisilla töistä kauppaan ja harrastuksien kautta hetekaan käyvillä köntyksillä on, jotka Facebook haluaisi kopioida tai paljastaa? Käsi ylös jos juuri tajusit yliarvioineesi oman erinomaisuutesi.

HUOMAUTUS (se draamaattinen loppu ja totta kai kaikki isoilla kirjaimilla): Facebook on nyt julkinen yksikkö. Entä sitten? Kaikkien jäsenten on lähetettävä tällainen huomautus. Ei ole! Jos haluat, voit kopioida ja liittää tämän version. Vapaaehtoinen!

Jos et julkaise lausuntoa ainakin kerran, se sallii valokuvien, sekä profiilin tilapäivitysten sisältämien tietojen käytön. Samalla Facebook tulee torppasi oven taakse, kurkistaa ovisilmästä kerran, koputtaa kahdesti, syö puurosi, istuu tuolillasi ja nukkuu sängylläsi. Ja jos käyt isoäidin luona kylässä, niin älä nyt herranjumala kysele ainakaan sen silmien tai korvien suuruudesta. Facebook on voinut vierailla sielläkin.

Niin juu, saa laskea käden alas. On sitten helpompi selailla alaspäin.

Jos jaksoit kanssamme tänne asti, lisää vaikka tähän kohtaan vielä pitkä sarja numeroita ja maininta Rooman perussäännöistä. Mutta älä kopioi, äläkä liitä, mutta jaa niin perhanasti, että kaikki lopettavat syötteen täyttämisen salaliittoteorioilla.

Ja jos saa samaan tinkiin toivoa, niin kissavideoidenkin kanssa voisi hieman rajoittaa.

Kaikki uutiset ja kuulumiset löydät täältä.

Viikoittainen WOW - 15% pois. Älä torku näiden tarjousten kohdalla.