Pikkukolikot.

Pienet sormet pyörittävät keittiömme pöydällä sentin kolikkoa. Kiiltävä aarre, joka löytyi laatikon pohjalta, on perjantai-illan ihme ja kumma.

Kolikko on niin pieni, että sen voi kätkeä pieneen kämmeneen. Sen voi sujauttaa sormien väliin piiloon. Se pysyy pystyssä, ja pieni sormi pyöräyttää sen pyörimään hyrrän lailla.

Sentin kolikko on kuin vastasyntyneen pikkurilli. Pieni, herkkä ja helposti särkyvä, viattomuuden symboli. Sentin kolikon näkee yhtä harvoin, kuin pikkurillin erottaa omana itsenään muista sormista, kämmenestä, käsivarresta, koko kehosta.

Pieni metallinpala ja pieni sormi pelkkää luuta, lihaa, ihoa. Molemmat osa suurempaa kokonaisuutta. Kumpikaan ei pysty tekemään pahaa kenellekään. Siinä missä pikkurilli on osa kättä, sentin sanotaan olevan miljoonan alku.

Sentti pyöristetään usein seuraavaan viiden sentin tasalukuun, pikkurilli viiden sormen nyrkkiin. Kukaan ei ole koskaan satuttanut ketään sentin vuoksi, mutta miljoonasta moni on valmis tekemään monenlaista. Se pieni pikkurillikin kasvaa jonain päivänä isoksi itsenäiseksi, herkästi loukkaantuvaksi, väärin kasvatettuna vihaiseksi nyrkiksi.

Nykypäivän maksuvälineistä vanhimmalla on voimaa ja valtaa, joka vaatii viisautta. Sillä voi tehdä paljon pahaa ja sillä voi tehdä paljon hyvää. Yhtä lailla käsillä voi rakentaa rumia ja kauniita tekoja. Vääränlaisen ihmisen hallussa molemmat ovat aseita.

Kolikko halkoo keittiömme perjantai-illan ilmaa, seuraa jännitys. Kruuna vai klaava. Kuuluu kuiskaus, kuinka hassua olisi jos se jäisi pystyyn.

Tänään, huomenna, aina. Olen onnellisempi tuosta pienestä pikkurillistä ja sen pyörittämästä sentin kolikosta, kuin olisin koskaan miljoonasta.

Tänään, huomenna, aina. On minun tehtäväni auttaa, että tuo pieni sormi voi hankkia jonain päivänä uuden sentin, euron, miljoonan, mutta loppujen lopuksi ensisijainen tehtäväni on huolehtia, että se pää, joka ohjaa tuota sormea, joka ohjaa tuota kolikkoa, osaa tehdä hyviä asioita. Kohdella kanssaihmisiään kaikissa tilanteissa kunnioittavasti.

Myös, ja etenkin, mahdollisista miljoonista huolimatta.

Lue myös muut Arjen pienet täällä.