Kumiankat.

Kesä on vihdoin tuonut tullessaan kuuman, kärpäset ja kesälomat, mutta samalla se on tuonut tullessaan myös äärimmäisen huolestuttavan hyökyaallon - uuden ja täysin käsittämättömän ajattelemattoman ilmiön.

Sosiaaliseen mediaan on alkanut tipahdella tasaiseen tahtiin vanhempien lapsistaan ottamia valokuvia kotipihan nurmikolta, puhallettavista uima-altaista, kylpypaljuista, kesämökin rantamatalasta, yleisiltä uimarannoilta ja jopa saunanlauteilta.

Tässä ei sinällään ei ole mitään pahaa. Jokainen ottakoon lapsistaan juuri niin monta kuvaa kuin haluaa. Ongelma on siinä, että lapsilla ei ole näissä kuvissa yllään ensimmäistäkään vaatekappaletta, ei edes uima-asua.

Meille täysijärkisille ihmisille lapsen alastomuudessa ei ole mitään erikoista, saati eroottista. Jokaisesta meistä löytyy varmasti vastaavia kuvia omasta lapsuudestamme. Mutta ne kuvat löytyvät hyvästä turvasta kaapin kätköistä perhealbumeista.

Sosiaalisessa mediassa kaikki kuvat ovat kuitenkin kaikkien saatavilla. Hyvin pienen mutkan kautta myös muiden kuin kaveriksi hyväksymiesi, luotettaviksi luokittelemiesi tuttujen ja puolituttujen saavutettavissa.

Yksityisyysasetuksista riippuen riittää, että joku kaverisi kommentoi kuvaasi ja näin se saattaa näkyä myös kaverisi kaverien syötteessä. Muutama tykkäys ja sama homma. Kuvan päätyminen jonkun kieroon kasvaneen kusipään koneelle ei siis lopulta ole kovin monimutkainen prosessi.

Miksi siis olisit omalta osaltasi rakentamassa ja edistämässä jotain niin rumaa, mikä itse sanaparinakin on törkein mahdollinen. Yhdistyyhän siinä kaksi asiaa, jotka eivät millään muotoa liity toisiinsa. Yhdyssana, jota en halua edes kirjoittaa tähän.

Maailmassahan on aina ollut niitä tuntemattomia setiä ja tätejä, joilta ei saa ottaa karkkia. Nykyään nämä sedät ja tädit tarjoavat sitä karkkia internetin puolella.

Tällaisten idioottien keskivertoprototyypin mielikuvan olemme rakentaneet lähes poikkeuksetta yli 50-vuotiaaksi kuolaavaksi, kaljuuntuneeksi ja paskamahaiseksi hieltä, ruokarasvalta ja muulta saastalta haisevaksi härmän häjyksi. Alitajunnassa luotamme liiankin sokeasti siihen, ettemme tunne ketään edellämainitut tuntomerkit täyttävää talttapäätä.

Todellisuudessa tuollainen idiootti voi olla kuka tahansa ikään, ulkonäköön ja jopa sukupuoleen katsomatta. Todennäköisyyksien mukaan jo 100 Facebook-kaveriisi mahtuu varmasti ainakin yksi alkoholisti ja yksi alkoholistin uhri, yksi perheväkivallan harjoittaja ja yksi perheväkivallan uhri. Lista on loputon, joten miksi siihen porukkaan ei voisi mahtua myös yksi näistä iljettävistä idiooteista?

En halua osoittaa ketään syyllistävällä sormella vaan saada ajattelemaan. Ennen kaikkea lapsianne, lastenlapsianne. Yksikään lapsi ole ylimääräinen. Yhdenkään viattomuutta ei saa tuhota yksikään aikuinen. Varsinkaan se, johon lapsi perustaa varauksettoman luottamuksensa.

Asiaa voi myös ajatella siltä kantilta, että kuinka kaksijakoista on se, että samalla kun vastuuntuntoisena vanhempana opetat lapsellesi, että hänen vartalonsa on vain ja ainoastaan hänen, lataat samaan aikaan kaikkien nähtäville lapsestasi alastonkuvan kotipihan nurmelta. Vain koska sillä vesselillä on siinä puutarhaletkun suoman vilvoittavan suihkun alla niin söpö ilme.

Jos se kuva on aivan pakko ottaa, pidä huoli, että lapsellasi on vaatteet päällä. Jos et tajua tätä, on parempi keskittyä räpsimään kuvia vaikka kumiankoista.

Lue myös muut Arjen pienet täällä.