Itsenäiset.

Ajat saksalaisvalmisteisen autosi palkitun norjalaisen arkkitehdin suunnitteleman sarjatuotantovalmistalon pihaan. Kone käy kivasti Lähi-idästä belgialaisten tuomalla polttoaineella. Pienessä puutarhassa kukkivat japanintatarit.

Riisut päästäsi Thaimaasta tuliaisena tuodun pipon ja kiskot jaloistasi Intiassa kasatut merkkikengät. Istut jenkkisohvalle ruotsalaisen huonekalujätin valmistuttamien huonekalujen keskelle.

Arvot kiinalaisen ja turkkilaisen noutoruoan välillä, päätät tilata italialaisen pizzan. Näpyttelet tilauksesi tyytyväisenä uudella älypuhelimella, jonka valmistamiseen on vaadittu muun muassa taiwanilaista, australialaista ja tanskalaista taitoa.

Odotellessasi ruokaasi kelaat kanavarallia etelä-korealaisen elektroniikkayhtiön valmistamasta televisiosta. Viihdytät itseäsi amerikkalaisella tv-sarjalla, joka kertoo brittisotilaan ja argentiinalaislotan rakkaustarinan.

Iltamyöhäisellä lämmität kurkkuasi kupillisella englantilaista teetä. Avaat aamusi tuhdilla tuopillisella brasilialaista tummaa paahtoa. Poltat puolisoltasi salaa savukkeen, joka on viljelty Unkarissa.

Viikonloppuisin irrottelet tilaamalla tuotteita kanadalaisesta verkkokaupasta vatsanpohjassa lasillinen espanjalaista punaviiniä, puolikas pullo venäläistä vodkaa ja shotti skotlantilaista viskiä.

Talvella suuntaat laskettelumatkalle Itävaltaan, keväällä Kreikan Kreetalle. Kirjoitat varausjärjestelmiin nimesi latinalaisin kirjaimin, ikäsi arabialaisin numeroin.

Risteilet viidesti vuodessa Viroon ostamaan edullisemman verotuksen piirissä olevaa tshekkiläistä olutta. Tax-free -myymälästä mukaan tarttuu kotiinviemisiksi tusina kuubalaisia sikareita ja ranskalaisbrändin markkinoimaa hajuvettä.

Ja sinä puristat kätesi nyrkkiin, otsasi ryppyyn. Valitat vakavalla naamalla kaduilla, kuppiloissa ja sosiaalisessa mediassa, että muu maailma ja sen kansalaiset rosvoavat meiltä itsenäisyyden. Tulevat tänne tuosta noin vain, tuovat tullessaan omat tapansa ja kulttuurinsa. Kuinka kehtaavatkin, kaverisi yhtyvät kuoroon.

Olet suomalainen, joten sinulla on varaa vaatia oikeuksia. Roikkuuhan Karjala-lippalakkisi alla kaulassa kultainen Suomen leijona ja isoisältä perittyjen pitkien kalsarien kätköissä on persposkeen tatuoitu yksisarvinen, joka muistuttaa etäisesti suomenhevosta.

Sinulla on vapaus ilmaista mielipiteitä, joita voit itse rikkoa huomaamattasi vuoden jokaisena päivänä. Onhan lippalakkisikin todennäköisesti ommeltu kasaan Kiinassa ja korusi kulta kannettu Ghanan tai Indonesian kaivoksilta.

Tänään pihamaasi lipputangossa liehuu kauniit sinivalkoiset värit, mutta jos huomenna jokin menee pieleen, on se aina yhteiskunnan vika.

✖️✖️✖️✖️✖️

En pidä politiikasta, en uskonnoista, en kiihottamisesta mitään vastaan tai minkään puolesta. Pidän siitä, että jokaisella on oikeus valita ja tuoda ilmi omat mielipiteensä, vaikka ne olisivatkin jonkun toisen mielestä väärin.

Pidän siitä, että mielipiteet mietitään joka kantilta ennen kuin niitä suolletaan sarjatulena ulos kitalaesta. Pidän ennen kaikkea ajatuksesta, että maailma kaipaa enemmän järkeä kuin ensimmäistäkään mielipidettä.

Minä pidän Suomesta – tasa-arvoisesta, oikeudenmukaisesta ja itsenäisestä.

Hyvää 102. itsenäisyyspäivää!

Lue myös muut Arjen pienet täällä.